Slim wonen ontzorgt

SOCIAAL WONEN

Snelle info

Status: afgerond
Looptijd:
Opdrachtgever: RSZK (huidig Oktober)

In de vergrijzende Nederlandse samenleving stijgt het aantal senioren met dementie. Senioren met dementie in een laat stadium, moeten verhuizen naar een intramurale woonzorgomgeving, aangezien thuis wonen onmogelijk wordt.

Het onderzoek ‘Slim wonen ontzorgt’ geeft antwoord op de vraag van Oktober naar de ruimtelijke eisen van een intramurale woonzorgomgeving en de directe omgeving door een toekomstgericht model voor een slimme omgeving te ontwikkelen.

Oktober zocht naar een wijze om in te spelen op de sociale uitdagingen van deze tijd en de toekomst door te kijken naar hoe de zorg voor senioren met dementie verbeterd kan worden.

Hiervoor is een model ontwikkeld om Oktober te helpen bij het leveren van de juiste zorg aan senioren met dementie.

In dit model worden ontwerpprincipes en randvoorwaarden op het gebied van ruimte, technologie en het zorgconcept aangedragen. Het model bevat ontwerpprincipes voor de volgende ruimtes in het gebouw: entree & ontvangst, gang, ontmoetingsplek, individuele ruimte en het sanitair. Enkele interventies zijn getest in een living lab binnen Oktober. De werkwijze die het model bevat kan worden toegepast bij nieuwbouw-, uitbreidings- en renovatieprojecten binnen Oktober.

Onderzoekers

Masi Mohammadi
Lector/hoogleraar

Leonie van Buuren
PhD-student

Nieuws

Publicaties en producten