Ruimte voor duurzaam geluk

WONEN MET TECHNOLOGIE

Snelle info

Status: afgerond
Looptijd:
Opdrachtgever: St. Jozefoord

Veel senioren willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, maar toch komt er voor velen een moment waarop dit niet langer mogelijk is.

Deze groep senioren blijft groeien door de vergrijzende samenleving en is zeer kwetsbaar. In deze groep is dementie een groeiend probleem. Bij de opname in verpleeghuizen rijzen problemen als eenzaamheid, desoriëntatie en gebrek aan mentale en fysieke activiteiten. Door deze problemen aan te pakken, kan de kwaliteit van leven van deze kwetsbare groep bevorderd worden. In dit project is naar oplossingen gezocht om de woonzorginstellingen van Sint Jozefoord te transformeren naar een stimulerende leefomgeving die de kwaliteit van leven verbeterd.

Voor het project zijn ontwerpoplossingen op het gebied van ruimte en technologie ontwikkeld voor de gemeenschappelijke ruimtes: de gang en de huiskamer.
De ontwerpoplossingen zijn in ‘inspireerschijven’ gebundeld welke kunnen helpen bij het ontwerpen van een stimulerende woonomgeving. De tool kan als uitgangspunt gebruikt worden bij het opstellen van een programma van eisen voor nieuwbouw of renovatie, maar kan ook helpen bij het afwegen van kleine aanpassingen in de ruimte. Zo geeft dit project de mogelijkheid om met de fysieke omgeving van een woonzorginstelling de kwaliteit van leven te verbeteren.

Onderzoekers

Masi Mohammadi
Lector/hoogleraar

Joyce Fisscher
PDEng-student

Nieuws

Publicaties en producten