ROBO-stairs op de Dutch Design Week!

Van 20 tot en met 28 oktober 2018 was een eerste prototype van het project ROBO-stairs te bewonderen op de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. De DDW is het grootste designevenement van Noord-Europa met meer dan 300.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Ook de ROBO-stairs trok veel bekijks en werd enthousiast ontvangen.

Met het project ROBO-stairs wil het lectoraat Architecture in Health op een andere wijze nadenken over verticale verplaatsing binnenshuis, anders dan een normale trap. De huidige trap vormt de grootste hindernis voor ouderen en mensen met een mobiliteitsbeperking. Toch zijn trappen in vrijwel elk gebouw de aangewezen manier om van de ene naar de andere verdieping te komen.

Het lectoraat Architecture in Health ontwikkelde het eerste prototype van de ROBO-stairs, die de voordelen van een lift en een trap op een unieke wijze combineert en mensen stimuleert tot beweging. Waar een normale traplift een passief systeem is, de gebruiker gaat immers zitten, stimuleert de ROBO-stairs juist beweging. Dit is gedaan door een loopband te combineren met een liftsysteem. De loopband zorgt voor een horizontale aandrijving en is empathisch; hoe meer hulp de gebruiker nodig heeft bij het lopen, hoe meer de loopband elektrisch ondersteund wordt. Op deze wijze stimuleert de ROBO-stairs beweging én de mentale en fysieke gezondheid van de gebruiker.

Deze ontwikkeling is tot stand gekomen door het ontwerpen van een aantal concepten, samen met HAN-studenten van de opleidingen werktuigbouwkunde en industrieel productontwerp. Diverse brainstorms met experts en stakeholders hebben ook bijgedragen aan het huidige concept.

Tijdens de Dutch Design Week hebben bezoekers de werking van de ROBO-stairs kunnen ervaren. Reacties op het concept waren bijna unaniem positief. Bezoekers prezen deze nieuwe manier van verplaatsing tussen verdiepingen en waren enthousiast verrast door deze levensloopbestendige, toegankelijke oplossing. Het lectoraat Architecture in Health ontwikkelt de ROBO-stairs de komende tijd samen met studenten door.