Cohousing Arnhem gaat door

Cohousing Arnhem is een burgerinitiatief dat een nieuwe woonvorm wil realiseren. Met als uitgangspunt ‘modern nabuurschap’. Het is betrokken bij DEELproject ‘The Art of Connection’: The Art of Connection – DEEL Academy .
Afgelopen periode was onduidelijk of en wanneer dit CPOproject gerealiseerd kon gaan worden, waardoor men voor DEELproject ‘The Art of Connection’ heeft moeten uitwijken naar een andere locatie. Weliswaar is Cohousing Arnhem actief betrokken gebleven. Nu hebben zij goed nieuws: na maanden duwen en trekken gaat het nu echt gebeuren. In oktober start de bouw van een wooncomplex voor meer generaties. Onlangs heeft Cohousing Arnhem dit met Hendriks Bouw en Ontwikkeling Oss afgesproken.

Impressie voorkant gebouw aan het Nieuwe Plein, © Hoogte 2 Architecten

Vanwege de door Corona en Oekraïne ontstane prijsstijgingen hebben de bewoners samen met het bevlogen team van Hoogte 2 Architecten en de gemeente het ontwerp in positieve zin weten aan te passen. Er komen 32 koopappartementen, ontmoetings-, was-, klusruimtes, een gezamenlijke binnentuin en een dakterras.
Cohousing Arnhem is een zogenaamd CPO-project waarbij de leden in verenigingsverband de opdrachtgevers zijn en samen hun droomwoningen realiseren. Het komt op een bijzondere locatie in Coehoorn Creatieve Wijk, vlakbij station Arnhem Centraal. Iedereen is en blijft enthousiast over dit unieke project voor meergeneratiewonen.

Cohousing Arnhem helpt graag initiatiefnemers van collectieve woonprojecten.
Voor extra informatie over gebouw, bouw- en ontwerpproces (CPO) en appartementen kan contact opgenomen worden via info@cohousing-arnhem.nl of met Peter Camp (0633847742)

Volg ook de social media van CPO Arnhem!

Achtergrondinformatie

 • 1

  Cohousing Arnhem heeft met Hendriks Bouw en Ontwikkeling Oss afgesproken dat er voor een vastgesteld maximumbedrag rond 1 oktober 2023 de bouw start. 

 • 2

  Cohousing Arnhem is een CPO-project, waarbij de leden in verenigingsverband, opdrachtgevers zijn voor een woongebouw van 32 appartementen met gemeenschappelijke ruimtes. Het komt in Coehoorn Creatieve Wijk, de titel van de gebiedsvisie voor deze buurt.

 • 3

  Peter Groot van Studio H2A, zeer betrokken bij het project, ontwerpt ook het gebouw PLT1, dat aan de overzijde van het Coehoornparkje komt. In dit gebouw komen op de twee onderste verdiepingen creatieve bedrijven, daarboven sociale huurwoningen.

 • 4

  Het Coehoornpark: In de gebiedsvisie worden drie straten bij het parkje betrokken en vergroend. Twee gebouwen worden afgebroken en de nieuwe gebouwen worden verlegd. Hierdoor ontstaan er nieuwe zichtlijnen. Le Far West heeft op verzoek van de gemeente Arnhem samen met buurtbewoners een ontwerp gemaakt.

 • 5

  Aan de zuidkant van het Coehoornpark komt een ander nieuw appartementencomplex met een zestal atelierwoningen en in de plint commerciële ruimtes, Kiek Duirdan. Vanuit het park loop je via een verlaagd straatje onder het gebouw door naar het Nieuwe Plein.

 • 6

  Centrale ontmoetingsplek is café-restaurant Nelson. Daar kom je de meest uiteenlopende bezoekers tegen. Van advocaat tot verpleegkundige, van ambtenaar tot de Artez-student. Samen drinken ze de (speciaal)bieren van de tap. Iedereen is welkom!
  Je kunt er ook lekker eten en ze hebben ook regelmatig livemuziek.

 • 7

  Cohousing Arnhem houdt de Algemene Ledenvergaderingen in het hoofdgebouw van Coehoorn Centraal. Dit collectief, opgericht in 2013 door Paul de Bruin en Peter Groot verhuurt ruimtes aan allerlei creatieve ondernemingen. Destijds gaf de gemeente toestemming om zeven lege kantoorgebouwen te verhuren. Deze tijdelijke bestemming werd in 2018 omgezet in een permanente. De komende tijd verhuist een deel van de 80 bedrijfjes naar de nieuwe gebouwen.

 • 8

  Groen zijn de longen van de stad en brengt mensen samen. De bevlogen placemaker Willem Jakobs, oprichter van Stadsgras en onder andere bekend van de groene Malburgroute en de recente vergroening van de bushalte op de Nelson Mandelabrug, zorgde samen met de gebruikers voor tijdelijke en creatieve invullingen van het park.

 • 9

  In een korte film ‘De Hoorn’ vertellen diverse omwonenden over het Coehoornpark.
  De film vormt hiermee de aftrap voor de discussie: hoe denken de bewoners en ondernemers uit de buurt over de toekomst van dit buurtparkje?

 • 10

  Voor een kijkje in de keuken van Cohousing Arnhem, beluister dan de podcast. In tien afleveringen vertellen toekomstige bewoners en architect over de locatie, de tender, het haalbaarheidsonderzoek en vooral ook over wat cohousing is.